30 d’abr. 2009

No hi ha demà (sense “Memòria”). Part 1

En aquest article m’apeteix parlar-vos d’un bon amic de l’Ampolla, Mario Pons.
Mario és director de cine, porta fets tres documentals (“Aigua, font de vida” “Contracorrent” i “La Batalla de la Memòria”) i tot just acaba d’estrenar l’últim, “La Batalla de la Memòria”.

Segur que recordareu el seu primer treball, “Aigua, font de la vida” (2002), on ens endinsa a un recorregut generacional, ens parla de la mentida, la veritat, la insostenibilitat hidrològica i d’una "Nova Cultura de l'Aigua".

Com al seu bloc podem llegir, “La Batalla de la Memòriaés alhora la història dels nostres avis, soldats de la Guerra Civil Espanyola i la de les àvies mares que foren refugiades, però també és la història de totes les generacions que han nascut més tard i que, fins fa ben poc, no han pogut parlar en llibertat ni d’aquest conflicte ni de les seves repercussions.

Aquesta no és només la història d’una batalla, aquesta és la història tant dels que estigueren al front de l’Ebre, com dels homes i dones que patiren la devastació de la guerra des de la reraguarda, però sobretot és la història dels silencis que vingueren després de la Guerra Civil. La repercussió de l’Alçament Franquista, la Batalla de l’Ebre, la Dictadura i una Transició mal resolta, han deixat ferides molt profundes, que en el cas de les Terres de l’Ebre, encara perduren tant en els records de vida dels seus protagonistes, com en l’empobriment i la immigració a la que es veuen abocats els seus habitants en l’actualitat.

Amb motiu de que ens presentés el documental el vam portar al programa de ràdio que presento, La Pèrgola. Allí el company David Garcia ens fa de director de vídeos i ha fet un petit resum de l’entrevista. De totes formes ho podeu escoltar tot al bloc de La Pèrgola descarregant-vos el programa. (Programa 24).

El documental el podeu trobar a les llibreries o al bloc de “La Batalla de la Memòria”.

Aquí teniu el vídeo de l’entrevista i el trailer del documental:

Entrevista a La Pèrgoa el 24-4-09



Trailer

28 d’abr. 2009

Jo no volia, però al final...

Ja han passat 3 anys des que vaig començar a caminar en el món dels blocs. No a llegir, però sí a escriure. Va ser a conseqüència del primer programa de ràdio que passava a dirigir. El programa es deia “El far del sud” (bloc ara reconvertit) i es va fer a Ràdio Delta durant dos anys.

Durant aquest període també vam fer un bloc a part sobre una de les seccions del programa, el freak-news (ja desaparegut). No van ser els únics, sinó que el van seguir els blocs de Terrer Roig, el far grup i l’últim que tanca la llista, La Pèrgola, el nou programa de Ràdio Tortosa.

Amb tot això, em trobo que en cap del blocs on escric no puc expressar les meves opinions en totalitat, ja que sempre em toca mantenir una línia editorial pensant en el conjunt. Aquesta és una de les raons, però no ha sigut fins a una xerrada de la 3a edició de la Fira Literària de Jesús Joan Cid i Mulet, on vaig assistir-hi, que m’ha portat a fer-ho.

Si no ho havia fet anteriorment era perquè “pensava i penso” (gran frase), que ja escric a molts blocs i que sumar un altre bloc seria més feina, i dubtava de poder tenir un compromís constant amb el bloc.

El moment en què ho vaig decidir va ser en una taula rodona sobre ciberliteratura, en la que va participar
Emigdi Subirats, J. M. Tibau, Albert Aragonés, Joan Pinyol i Vicent Pellicer. Allí, quan l’Emigdi va exposar que és per a ell el seu bloc, vaig pensar que ja era el moment de fer-ho.

Jo no volia però al final aquí estic, amb el meu bloc personal, on aniré posant tot el que em passi pel cap i articles que vaig escrivint per aquí i per allà. Disculpeu-me si no acabo de “picar” com voldria. Suposo que aniré millorant... aajaja.

A la dreta trobareu tots els blocs on participo directament o indirectament, i una llista dels blocs dels meus amics (ho sento si me’n deixo algun!!).